Paris 


Sorbet ijs

Het transport en de opslag van deze verfrissing zorgde in deze koel-kastloze tijden voor de grootste problemen; men behielp zich met ijskoude holen en onderaardse ijskelders, waarin de ijzige grondstof een poosje bewaard kon blijven. De eerste 'ijshal' aan gene kant van de Alpen werd in 1668 door de Siciliaan Francesco Procopio de' Coltelli geopend: in zijn Parijse café Procope, een eerbiedwaardig gastronomisch instituut dat nog altijd bestaat, raakte het voorname publiek snel enthousiast over de verschillende ijskoude lekkernijen.
Met de voortschrijdende koeltechniek werd de ijsbereiding steeds verder geperfectioneerd. Naast de gebruikelijke sorbets, dus de verschillende soorten vruchtenijs, kwam nu ook melkijs op tafel. De experts leveren nog altijd strijd over het feit of de ontwikkeling van het eerste ijsje op basis van melk, room, suiker en ei aan de legendarische Procopio of aan de lijfkok van de Engelse koning Charles 1, die zich in de 17e eeuw met dit revolutionaire dessert zou hebben beziggehouden, te danken is. (
momenteel is Café Procope een museeum in Parijs)

lees ook “onthoofden” 

copyright San-Marco-IJssalon.nl © pvc4 2014