China 


De Chinezen ontdekten als eerste het ijs rond 1000 ~ 800 jaar voor Christus.

De geschiedenis van gekoelde dranken en consumptie-ijs gaat terug tot ver voor de jaartelling. In de zomermaanden vermoedelijk al zo’n 1000 jaar voor Chr. werd
een ijsdrank gemaakt van vruchtensap gemengd met kaneel, koriander, honing en gember.

Het waren waarschijnlijk de Chinezen geweest die voor hun conservering methode
gebruik maakten van sneeuw en ijs. In onderaardse grotten werden brokken ijs van de bergen bewaard en afgedekt met stro. Geïsoleerd door de stro waren ze het gehele jaar voorzien van ijs.

Via China heeft deze kennis zich verspreid naar onder andere India, Perzië en Arabië. In Egypte genoten de farao’s van gekoelde room met vruchten. Deze werd nota bene gedronken uit dubbelwandige bekers die met ijs waren gekoeld.

De eerste ijssalons vinden we in het door lava overspoelde Pompei. Tijdens opgravingen werden mozaieken gevonden waarop luchtig geklede dames te zien waren die het ijs serveerden in deze salons.

Later ontdekte Marco Polo (Venetiaanse handelaar en ondekkingsreiziger) in de 13e eeuw in China het bestaan van de ijs en bracht rond 1280 na Chr. vanuit China recepten mee voor Italië was dat de eerste kennismaking met ijs.

De afkomst van ijs is net zo omstreden als die van de pasta. Terwijl in de Noord-Italiaanse Dolomieten wordt gepocht dat de koude lekkernij het eerst daar werd geproduceerd, houden de inwoners van Toscane het voor een uitvinding van de Renaissance en beweren ze dat Catharina de Medici het ter ere van haar huwelijk met Hendrik IV uit Parijs zou hebben meegebracht.

De inwoners vann Sicilië daarentegen zijn trots op het feit dat ze de bereiding van ijs in de 9de of 10e eeuw van de Arabieren geleerd en aansluitend ontwikkeld hebben. Hoe het ook zij, aan het begin van de geschiedenis zou de sorbet gestaan hebben.

Rond 1500 waaide uit de Arabische hofkeukens via Constantinopel het begrip ijssorbet naar Italië over. In Sicilië waar de Arabieren een grote invloed hadden, was ijs ook een belangrijke gastronomische specialiteit.

In ieder geval staat vast dat Catharina de Medici een Italiaanse prinses in 1530~1550 op een reis van Italië naar Frankrijk een recept voor het bereiden van consumptie-ijs bij zich had. Het recept was haar huwelijkscadeau voor haar gemaal met Koning Hendrik II.
De koningin intoduceerde het ijs ten gunste van haar huwelijk met Koning Hendrik II in 1530 aan ‘t Franse hof waar het eerste ‘Sorbetijs recept ontstond in de keukens van het hof van koningin Catharina de Medici.

copyright San-Marco-IJssalon.nl © pvc4 2014